Facebook Twitter Email

Bolivia, denumită oficial Statul Plurinațional al Boliviei, sărbătorește ziua națională la 6 august, dată la care statul și-a proclamat independența, în 1825.

Sursa: youtube.com

Cu o suprafață de 1,1 milioane kilometri pătrați, țara are o populație de 10.800.882 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Până în 1543, teritoriul actualei Republici Bolivia a fost locuit de amerindienii aymara, fiind parte a Imperiului Incaș. În 1543, teritoriul Boliviei a fost inclus în Viceregatul Perului. La 20 octombrie 1548, este întemeiat orașul La Paz. Din 1776, teritoriul este inclus în Viceregatul Rio de la Plata. În 1780-1781, are loc răscoala indienilor conduși de Tupaj Katari împotriva dominației coloniale.

La 6 august 1825, Simon Bolivar înfăptuiește eliberarea țării de sub dominația spaniolă. În semn de omagiu adus ”Eliberatorului”, statul primește numele de Bolivia. Între 1836 și 1839, are loc o unificare politică între Bolivia și Peru, sub președinția mareșalului Santa Cruz.

José Maria Linares a fost primul președinte civil de la cucerirea independenței (1857-1861). În 1879-1884, se desfășoară așa-numitul ”război al salpetrului” între Chile, Bolivia și Peru. În această perioadă, Bolivia pierde, în favoarea Republicii Chile, teritoriul Antofagasta și, implicit, accesul la mare. Începând cu 1880, a început perioada guvernelor civile, în care partidele liberal și conservator au guvernat împreună. În 1899, sediul guvernului este transferat de la Sucre la La Paz. Guvernarea democratică a fost stabilită în 1982.

Bolivia are două capitale: La Paz, capitala administrativă, unde se află sediul guvernului (1.8 mil. locuitori, potrivit www.cia.gov, 2014) și Sucre, capitala constituțională (358.000 loc., 2014). Principalele orașe: Santa Cruz de la Sierra (2.032 mil.loc., 2014), Cochabamba (1.208 mil.loc., 2014), El Alto, Oruro.

Sursa: youtube.com

La Paz este capitala situată la cea mai înaltă altitudine de pe glob — 3.600 m — și unul dintre cele mai interesante orașe ale Americii de Sud, care deține atracții turistice variate, clădiri cu arhitectură tradițională, clădiri istorice, localuri tradiționale, piețe, muzee etc.

Capitala a fost fondată la 20 octombrie 1548, de către Alonso Mendoza, pentru marcarea sfârșitului războiului civil din Peru, potrivit www.turism-360.ro.

Sursa: youtube.com

Principalele atracții turistice: Piața de Flori este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș, cu diferite specii de flori de la cele mai întâlnite până la cele mai rare; Palatul Prezidențial; Biserica San Francisco — o reprezentare a stilului spaniol de secol XVI, cu fațade împodobite cu sculpturi în piatră, interiorul fiind decorat cu numeroase obiecte de cult, statui și picturi; Catedrala din Piața Murillo datează din 1835 și este una dintre cele mai impresionante clădiri din La Paz, o construcție imensă, cu un dom înalt, ziduri solide și vitralii interesante; Muzeul Frunzei de Coca este dedicat plantei de coca și rolului pe care aceasta l-a avut și îl are în istoria și folclorul țării; Muzeul de Arte Contemporane se află într-o veche vilă din secolul al XIX-lea și pune în valoare, în principal, arta boliviană; Muzeul de Etnografie și Folclor prezintă istoria culturală, folclorul și tradițiile din Bolivia. Se pot admira colecții unice, precum Tres Milenios de Tejidos; Muzeul Metalelor Prețioase este un muzeu dedicat legendelor și exploatărilor metalelor prețioase din zonă (aur, argint, cupru); Casa de Murillo, locuința lui Don Pedro Domingi Murillo, erou în luptele pentru independență din secolul al XIX-lea. Sunt expuse obiecte din argint, mobilier, țesături, instrumente muzicale ce au aparținut familiei Murillo.

AGERPRES/ (Documentare — Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva