Facebook Twitter Email

Coloanele de la Limpedea, monument al naturii asemuit cu o “orgă de piatra”, este o rezervație naturală geologică, un zid de stâncă vulcanică înalt de circa 100 de metri, format din sute de coloane de piatră, paralelipipedice. Coloanele au o înălțime de 15 metri, iar circumferința lor depășește un metru.

Sursa: marasilva.ro

Declarată arie protejată pin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 rezervația se află în parte de nord a orașului Baia Mare, cartierul Ferneziu, la capătul străzii Barajului, colț cu strada Luncii, spre Lacul Firiza, așa cum precizează site-urile www.prinmaramuresbucovina.info, www.marasilva.ro.

Sursa: peterlengyel.wordpress.com


Întinsă pe o suprafață de 3 hectare, la o altitudine medie de 300 metri, stâncăria are mici terase pe care se constată existența unor petece de vegetație ierboasă, astfel că locul duce cu gândul la perioada preistorică, când toată natura era sălbatică, neatinsă de om.

Sursa: romanianturism.com

În arealul său se află roci metamorfice de andezit și dacite piroxenice, constituite din felspați — minerale de silicați de potasiu, sodiu și calciu, de tip dom de lavă — în care, în partea centrală, apar coloanele paralelipipedice, ca rezultat al răcirii lavelor. Pe fisurile de răcire apar filonașe de calcit scalenoedric, cu geode și zeoliți.

Sursa:peterlengyel.wordpress.com


La Coloanele de la Limpedea a fost carieră de andezit, căutată astăzi de alpiniști, având organizate trasee cu grad de dificultate ridicat.

Accesul spre rezervație se face de pe DN18 (confluența Firizei cu Sasarul), din partea estică a municipiului Baia Mare, se urmează drumul spre nord, pe Valea Firizei, prin cartierul Ferneziu, circa patru kilometri.

Rezervația naturală Coloanele de la Limpedea rămâne un interesant obiectiv turistic al orașului Baia Mare. În vecinătatea rezervației se află mai multe obiective de interes turistic: lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale printre care Centrul istoric, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Turnul Ștefan, sau Rezervația naturală Tăul lui Dumitru.

AGERPRES (Documentare-Cerasela Bădiță, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva