Facebook Twitter Email

Republica Peru, cu o suprafață de 1.285.215,60 kmp și o populație de 30.444.999 loc. (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește Ziua națională la 28 iulie. În 1821, Peru și-a proclamat independența față de Spania.

Captură Foto: (c) valentine365 / YouTube

Peru este a treia mare națiune a Americii de Sud, fiind împărțită în trei regiuni geografice, pornind de la Vest spre Est. Prima dintre ele este zona de coastă, o regiune de depresiuni deșertice lungă și îngustă, a doua este regiunea muntoasă Sierra, porțiunea peruviană a Anzilor, iar ultima este reprezentată de Montana, cu câmpii vaste și dealuri, acoperite în principal de pădurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon.

Relieful este în special muntos, cu înălțimi de peste 5.000 m. Din munții Anzi izvorăște fluviul Amazon, cel mai mare fluviu ca debit de apă din lume. În partea de sud a țării se găsește cea mai secetoasă regiune de pe glob, Arica.

Datorită geografiei și climei sale variate, Peru are o biodiversitate ridicată, cu peste 25.000 de specii de plante și animale, peste 6.000 dintre ele fiind endemice.

În secolul al XII-lea d.Hr., în regiunea Cusco, potrivit www.mae.ro, se stabilesc incașii, al căror stat ajunge la apogeu în primele decenii ale secolului al XVI-lea. Conchistadorii spanioli, sub conducerea lui Francisco Pizzaro, au debarcat în Peru în 1532, iar în anul următor au pus stăpânire pe capitala imperiului incaș — orașul Cusco. Teritoriul peruan a devenit, în 1543, nucleul viceregatului Peru, cu reședința la Lima, centrul stăpânirii coloniale hispanice în America de Sud.

Captură Foto: (c) valentine365 / YouTube

Cea mai amplă și violentă revoltă antispaniolă a amerindienilor din istoria Americii Latine a fost condusă de Tupac Amaru, în 1780-1781. În septembrie 1820, armata generalului Jose de San Martin a pătruns în Peru, care, în anul următor, la 28 iulie 1821, și-a proclamat independența.

Aliat cu Chile și Bolivia, Peru a purtat, în perioada 1865-1866, un război victorios împotriva Spaniei, iar între 1879-1893 a participat, alături de Bolivia, la un conflict militar împotriva Republicii Chile, așa-numitul ”război al Pacificului”, în urma căruia pierde provinciile Tarapaca, Arica și Tacna (ultima fiind retrocedată Perului în 1929).

Instabilitatea politică și intervenția militarilor în viața statală s-a accentuat după cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind reinstaurat, după 11 ani de guvernare militară (naționalistă-stânga), un regim democratic constituțional.

Peru este împărțit administrativ în 24 de regiuni și o provincie constituțională — Callao. Capitala este Lima, iar principalele orașe sunt: Arequipa (839.000 loc., 2014), Trujillo (784.000 loc., 2014)

Lima este cel mai mare oraș al Republicii Peru, cu o populație de 972.000 locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), fiind totodată centrul economic, industrial, financiar și cultural al țării. Orașul este localizat în văile dintre râurile Chillon, Rimac, Lurin, pe coasta de vest a țării, în apropiere de portul Callao la Oceanul Pacific.

Captură Foto: (c) valentine365 / YouTube

Lima, cunoscută și ca Orașul Regilor, a fost fondată de conchistadorul spaniol Francisco Pizarro, la 18 ianuarie 1535, devenind una dintre bazele puterii spaniole din Peru.

În 1988, centrul istoric al orașului, care păstrează și astăzi fațade, balcoane și construcții din perioada viceregatului și a primilor ani ai republicii, a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO, potrivit site-ului www.turism-360.ro.

Totodată, în Lima există un număr mare de muzee, dintre care: Muzeul Național de Arheologie, Muzeul de Antropologie și Muzeul de Istorie, Muzeul Arheologic ”Rafael Larco Herrera”, Muzeul de Arte, Muzeul de Artă Italiană.

Alte atracții turistice: Plaza Mayor, centrul vechi din orașul colonial, unde se află Catedrala din Lima, Palatul Guvernului și Municipalidad Provincial de Lima; Catedrala din Lima este decorată auster, cu diferite artefacte istorice, aici aflându-se și mormântul lui Francisco Pizarro; Palatul Guvernului a fost reședința lui Francisco Pizarro, fiind, și în prezent, centrul politic din Peru; Palatul de Torre Tagle este un edificiu format din două etaje, realizat în 1735 și este considerat una dintre cele mai mari clădiri reprezentând arhitectura din secolul XVIII; în prezent, aici se află sediul Ministerului Relațiilor Exterioare; Biserica și Mănăstirea San Francisco, cu o arhitectură de secol XVII, adăpostește Muzeul de Artă Virreinal; Parcul de la Muralla adăpostește un fragment refăcut al unui zid vechi ce înconjura Lima, construit în secolul XVII, protecție împotriva piraților și atacurilor spaniole; tot aici se găsește statuia fondatorului orașului, Francisco Pizarro, și un muzeu în care se pot vedea piese arheologice recuperate din zonă.

AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva