Facebook Twitter Email

Captură foto: (c) Jaydee Jackson / YouTube

Republica Liberia, localizată pe coasta Atlanticului, în Vestul Africii, sărbătorește Ziua națională la 26 iulie, data proclamării independenței, în 1847.

Cu o suprafață de 99.067 km și o populație de 4.092.310 locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), statul are ca limite Sierra Leone, la Nord-Vest, Guineea la Nord, Cote d’Ivoire, la Est, Oceanul Atlantic la Sud și Sud-Vest.

Este cea mai veche republică din Africa, locul de întoarcere al sclavilor afro-americani începând cu 1822, potrivit www.mae.ro, iar în 1847, a fost creată Republica Liberia. Între anii 1944 și 1971, președintele William Tubman a încercat să promoveze economia, investițiile străine. În 1980, o lovitură militară de stat condusă de Samuel Doe, a adus la conducere un regim autoritar ce a fost stopat, în 1989, de o altă lovitură de stat, condusă de Charles Taylor, Samuel Doe fiind ucis.

Charles Taylor a ajuns președinte în urma alegerilor din 1997, după care a urmat o perioadă relativ stabilă pană în 2000, când au început iarăși o serie de conflicte interne care, în 2003, s-au încheiat prin semnarea unui acord de pace. În același an, Charles Taylor a fost incriminat de către Tribunalul de la Haga, pentru amestec în războiul civil din Sierra Leone.

Președintele țării este Ellen Johnson Sirleaf, din ianuarie 2006, fiind realeasă la alegerile din octombrie 2011.

Monrovia este capitala, important port și cel mai mare oraș al țării, cu o populație de 1.224.000 locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Se întinde pe peninsula îngustă de pe Coasta Atlanticului, între insula Bushrod și Cape Mesurado.

Monrovia este centrul politic, financiar și cultural al țării. Orașul a fost fondat în 1822, fiind numit, astfel, după președintele american James Monroe, un susținător al colonizării Liberiei. În prezent, după 20 de ani de violențe, orașul se îndreaptă spre reconstrucție.

Una dintre principalele atracții este Muzeul Național al Liberiei, unde sunt expuse de la artefacte tradiționale până la colecții de artă contemporană. Aici se poate vedea primul steag al Liberiei, realizat în 1847.

Cascadele Kpa-Tawe sunt printre cele mai frumoase atracții naturale ale Monroviei. Grădina de horticultură Gertylue este, de asemenea, o locație în care turiștii pot vedea o multitudine de specii locale de flori. Se poate vizita Rezervația naturală Mount Nimba, unde viața sălbatică poate fi observată desfășurându-se în mediul ei.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva