Facebook Twitter Email

La 23 iulie se sărbătorește Ziua Presei Militare.

La 23 iulie 1859 a apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, ”Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu” (până la 3 dec. 1859).

Problematica militară a constituit o preocupare încă dinainte de apariția publicațiilor cu caracter militar. Astfel, în 1789, doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, a avut inițiativa apariției unui săptămânal cu titlul ”Foaie română pentru econom”, în care una dintre rubrici era dedicată știrilor militare. Proiectul nu s-a materializat, însă interesul pentru acest domeniu s-a concretizat în apariția unor broșuri precum ”Întâmplările războiului francezilor” sau ”Scurtă arătare despre luarea Parisului”. Au urmat rubrici militare în ”Curierul românesc”, ”Albina românească” sau ”Propășirea”.

Prima publicație dedicată exclusiv fenomenului militar românesc a fost ”Observatorul militar”, seria nouă a acestuia apărând din 22 iulie 1994. În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înființarea primei publicații militare românești, săptămânalul ”Observatorul militar” a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural” în gradul de Cavaler.

În ziua de 23 iulie sunt omagiate generațiile de ziariști în uniformă. Publicațiile militare sunt nu numai ziare militare, ci și ziare politice, sociale și literare.

AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva