Facebook Twitter Email

La 17 iulie 1955, a fost inaugurat parcul de distracții ”Disneyland”, cu mult fast, în prezența a peste 30.000 de vizitatori veniți din lumea întreagă. Alte câteva milioane de oameni au urmărit ceremonia din fața televizoarelor, aceasta fiind transmisă în direct.

Foto: (c) www.facebook.com/Disneyland

Walt Elias Disney este un nume de referință în istoria desenului animat, cel care a imaginat o paletă foarte diversificată de personaje nemuritoare. Născut la 5 decembrie 1901, la Chicago, a studiat o perioadă la Kansas City Art Institute, dar după intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial s-a înrolat voluntar în armată. La începutul anilor ’20 a început să facă filme de animație, iar prin anii ’30 era preocupat să găsească o posibilitate prin care să-și poată prezenta tridimensional întreaga creație.

Pe când cele două fiice ale sale erau mici și se plimbau prin diverse parcuri de distracție, a remarcat sărăcia acestora și lipsa de imaginație cu care erau construite. De pe atunci a început să viseze la fel de fel de locuri frumoase, în care copiii și adulții să se poată plimba fericiți în lumea basmelor de altădată. Își dorea un loc care să creeze această lume mirifică, în care să se integreze perfect toate personajele sale, unde Mickey și Donald, Pluto și Goofy să poată zburda netulburați în căsuțele lor și pe străzile dintre ele, pirații să-și aibă insula lor cu comorile ascunse, Tom Sawyer — vaporașul lui și Cenușăreasa — castelul ei. Abia în 1952, Walt Disney a reușit să înființeze WED Enterprises, o organizație de design și dezvoltare, care poartă inițialele propriului său nume, precursoarea actualei companii Walt Disney Imagineering, potrivit www.designingdisney.com.

În 1932, Walt Disney își dorea să deschidă acest parc de distracții chiar vis-a-vis de studiourile sale, dar ideea nu a fost agreată de municipalitatea din Burbank. Mai mult decât atât, foarte multe persoane se opuneau acestui proiect, printre care chiar fratele său, Roy, care considera că un parc atât de costisitor îi va ruina. Walt Disney nu a fost descurajat și a perseverat în a găsi o soluție. În 1953 a găsit terenul cu o suprafață de 160 de acri, acoperit cu o plantație de portocali, aflat în Anaheim, oraș situat la mai puțin de 30 de minute de Los Angeles, în California. La finanțarea construcției a participat televiziunea ABC, care a cerut, în schimb, dreptul de proprietate pentru o treime din Disneyland și o emisiune Disney săptămânală, potrivit site-ului mai sus menționat.

Foto: (c) www.facebook.com/Disneyland

Construcția a început la 16 iulie 1954 și, treptat, jungle tropicale și castele frumos ornamentate au luat locul vechii plantații de portocali. La 27 octombrie, a început și emisiunea tematică pe canalul ABC, care era găzduită chiar de Walt Disney și care transmitea și imagini de pe tărâmurile Fantasyland, Adventureland, Frontierland și Tomorrowland. De asemenea, se prezenta stadiul lucrărilor cu imagini de la fața locului. Niciun alt loc de agrement nu se mai bucurase vreodată de o astfel de publicitate. După un an de la începutul lucrărilor și după o investiție de 17 milioane de dolari, Disneyland a fost inaugurat la 17 iulie 1955.

Deși se așteptau la aproximativ 11.000 de persoane, la eveniment au participat peste 30.000 de vizitatori, producând o supraaglomerare a parcului. Festivitatea de deschidere a fost transmisă în direct de către canalul de televiziune ABC. La vremea aceea, era una dintre cele mai complexe transmisiuni tv, urmărită de aproximativ 90 de milioane de telespectatori. Porțile Disneyland s-au deschis pentru publicul larg în ziua următoare, la 18 iulie 1955.

Foto: (c) www.facebook.com/Disneyland

Parcul de distracții Disneyland a fost gândit până în cele mai mici amănunte. Era înconjurat de o cale ferată în miniatură, care avea stația principală chiar la intrare. Odată intrat în acest univers magic, vizitatorul ajungea pe strada principală (Main Street), care reproducea centrul unui orășel din Vestul Mijlociu, cadrul pe care Disney l-a cunoscut de mic. De altfel, Disneyland a ajuns să cuprindă, în prezent, opt zone tematice: Main Street USA, Adventureland, Frontierland, Fantasyland, Tomorrowland, Mickey’s Toontown, Critter Country și New Orleans Square.

Toate clădirile — cele mai multe din lemn — erau construite solid și respectau până în cele mai mici amănunte elementele vechii arhitecturi americane. Ele nu erau formate numai din fațadă, ca binecunoscutele decoruri din filme, ci erau funcționale; toate aveau la parter diferite magazine, restaurante, cofetării, ceainării, mici centre de amuzament. Traficul era asigurat de tramvaie electrice și de vagoane trase de cai. Fiecare stradă conducea vizitatorul spre noi surprize și distracții, toate pline de o atmosferă specifică.

Cu toate că, încă de la bun început, Disneyland s-a bucurat de un succes enorm, Walt Disney găsea mereu lucruri care puteau fi îmbunătățite. În prezent, la 60 de ani de la inaugurare, parcul de distracții Disneyland a devenit un fenomen cultural, cu o mare răspândire în întreaga lume, cuprinzând noi parcuri de distracții și resorturi cu specific tematic pe întregul glob: Walt Disney World Resort din Florida, Disneyland Resort Paris, Tokyo Disney Resort, Hong Kong Disneyland Resort, Shanghai Disney Resort (care va fi inaugurat în 2016), dar și o linie de croazieră, Disney Cruise Line.

AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva