Facebook Twitter Email

La 17 iulie este marcată Ziua Justiției Penale Internaționale, prin care se aniversează adoptarea Statutului de la Roma la 17 iulie 1998, tratatul pe baza căruia a fost fondată Curtea Penală Internațională (CPI), fapt care a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunității pentru crime deosebit de grave, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanității și crimele de agresiune.

Ziua de 17 iulie îi unește pe toți cei care doresc să susțină justiția, să promoveze drepturile victimelor și să ajute la prevenirea crimelor care amenință pacea, securitatea și bunăstarea lumii.

Pentru a marca în acest an Ziua Justiției Penale Internaționale, Curtea Penală Internațională a lansat, pe Facebook, o campanie social-media pentru o perioadă de două săptămâni (6-17 iulie) denumită #justicematters. În același timp, CPI a lansat un blog nou Outreach,www.tumblr.com, pentru a face cunoscute întâmplări din misiunile personalului CPI, care lucrează direct cu comunitățile afectate de conflicte în care au fost comise crime împotriva umanității și crime de război, aflate sub jurisdicția Curții.

Cu prilejul primei Conferințe de revizuire a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, care a avut loc la Kampala, în Uganda, în 2010, statele părți ale CPI au decis să marcheze ziua de 17 iulie ca Ziua Justiției Penale Internaționale recunoscând, astfel, eforturile comunității internaționale în vederea consolidării sistemului în curs de dezvoltare al justiției penale internaționale.

La 17 iulie 1998, comunitatea internațională a ajuns la un punct de reper istoric, atunci când 120 de state au adoptat Statutul de la Roma, temeiul juridic pentru stabilirea permanentă a Curții Penale Internaționale. Statutul de la Roma a intrat în vigoare la 1 iulie 2002, după ratificarea de către 60 de țări.

Curtea Penală Internațională este prima și totodată singura instanță penală internațională permanentă. CPI este complementară jurisdicțiilor penale naționale, competența acesteia incluzând crimele cele mai grave care privesc ansamblul comunității internaționale.

CPI reprezintă singura instanță penală internațională permanentă care are jurisdicție universală, reunind, până în prezent, 123 state părți, conform site-ului instituției www.icc-cpi.int. Este o organizație internațională independentă și nu este parte din sistemul Organizației Națiunilor Unite. Sediul acesteia se află la Haga, în Olanda.

România a semnat Statutul de la Roma la 7 iulie 1999 și l-a ratificat prin Legea nr.111 din 28 martie 2002. Instrumentul de ratificare a fost depus în luna aprilie 2002, dată de la care România se numără astfel printre statele părți. Depunerea instrumentului de ratificare de către România a contribuit la intrarea în vigoare a Statutului CPI, la 1 iulie 2002, potrivit www.mae.ro.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva