Facebook Twitter Email

Mongolia este situată în Asia Centrală, între China și Rusia. Ziua națională este sărbătorită la 11 iulie, data aniversării independenței și victoriei revoluției – 1921, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Sursa foto: captură YouTube

Mongolia are o suprafață de 1.564.116 km pătrați, iar populația țării se cifrează la 2,88 milioane de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com. Mongolia are 3.452 de km de graniță cu Rusia și 4.630 km de graniță cu China, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Sursa foto: captură YouTube

Mongolia poate fi împărțită în patru mari zone: stepă de munte și pădure, stepă de munte, semi-deșert și deșert, acesta din urma ocupând aproximativ 3% din suprafața sa totală, potrivit globi.ro.

Cunoscută sub numele de “țara cerului albastru”, Mongolia este o țară însorită, 250 de zile din an fiind senine. Mongolia are veri calde și ierni extrem de reci. Temperatura anuală în majoritatea țării este sub punctul de îngheț între lunile noiembrie și martie, aproape de punctul de îngheț în aprilie și octombrie.

Sursa foto: captură YouTube

Mongolia reprezintă una dintre țările cu cea mai mare altitudine din lume, cu o cota medie de 1.580 m. Cei mai înalți munți se află în vestul său extrem. Munții Mongoli Altayn Nuruu sunt în permanență acoperiți de zăpadă, iar cel mai înalt vârf de aici, Tavanbogd, are 4.370 m înălțime și formează un ghețar care domină imaginea aeriană de peste Mongolia, Rusia și China. Între vârfurile semețe se găsesc deșerturi aride, unde precipitațiile sunt foarte rare.

În sud se găsește domeniul deșertului Gobi, cu dune largi de nisip și canioanele din partea estică. Deșertul acoperă teritorii ale Mongoliei, dar se extinde și pe teritoriul Chinei, înspre sud. Mare parte din restul țării este acoperită de pășuni, unde descoperim faimoșii căluți Takhi, cei pe care Ginghis Han i-a folosit în campaniile sale de cucerire. Mongolia este punctată de aproximativ 4.000 de lacuri, cel mai mare dintre ele, Lacul Huvsgul.

Capitala Ulan Bator (Eroul roșu) și este situată în partea central-nordică a țării pe valea râului Tuul, la limita cu deșertul Gobi. Ulan Bator reprezintă centrul industrial și economic al Mongoliei, potrivitinfotour.ro. Acesta găzduiește cele mai importante muzee, biblioteci, parcuri și edificii culturale din țară — Palatele Nogon — Orgo și Bogdo-Khan, multiple pagode, Marea Pagodă, mănăstiri budiste deosebite (Gandan) sau Marele Altar Lamaist Obo, situat la 25 km depărtare de capitală.

Sursa foto: captură YouTube

De asemenea, are cinci universități majore: Universitatea Națională a Mongoliei, Universitatea Științifică și Tehnologică a Mongoliei, Universitatea de Sănătate și Științe Medicale, Universitatea Pedagogică și Universitatea de Artă și Cultură.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva