Facebook Twitter Email

O mâncare pe cât de simplă pe atât de hrănitoare este ciorba de știr a la tanti Aglaia din Siriu, localitate din Munții Buzăului.

Sursa: wnmu.edu

Aglaia Mănăilescu din Siriu, ghid montan și gazdă de drumeți rătăciți, oferă musafirilor mai multe preparate străvechi, “sută la sută sănătoase”, ale căror rețete sunt transmise din generație în generație în Munții Buzăului.

Iată o rețetă pe bază de știr sau amaranthus, o plantă cunoscută din antichitate pentru care avem nevoie de următoarele ingrediente: 2-3 legături frunze de știr foarte crude, 1 morcov tăiat rondele sau cuburi, 2 fire de ceapă verde, 2 fire usturoi verde, 1 ceașcă orez, mărar, ulei, o jumătate de ceașcă, pătrunjel, frunze de țelină, leuștean, sare, la care se adaugă o cană cu corcodușe verzi sau prune verzi.

Tanti Aglaia spune că știrul trebuie ‘migălit’, se aleg frunzele tinere, se spală și se freacă cu sare ca să se înmoaie.

Se pun 2-3 l de apă la fiert, în care se adaugă zarzavatul tăiat mărunt, uleiul și orezul, spălat în prealabil. Când orezul se înmoaie, se adaugă frunzele de țelină, leuștean, mărar, pătrunjel și știrul, toate tocate mărunt, la care se pune sare, după gust.

Corcodușele se pun separat la fiert, iar când s-au înmuiat, se pasează și se strecoară zeama cu care se va acri ciorba.

Amestecul se dă în câteva clocote și ‘se potrivește’ cu lapte bătut sau cu smântână.

‘Ciorba de știr se servește după ce se răcește, cu mămăligă rece și usturoi din grădină’, precizează tanti Aglaia.

AGERPRES/(A, AS — autor: Dorin Ivan, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva