Facebook Twitter Email

Republica Somalia, cu o suprafață totală de 637.657 kmp și o populație de 10.428.043 locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), marchează la 1 iulie Ziua națională. La această dată, în 1960 a avut loc înființarea Republicii Somalia.

Captură Foto: (c) Ibrahim Hassan Haji / YouTube

Republica Somalia formează, împreună cu Etiopia și Djibouti, regiunea cunoscută sub numele de Cornul Africii. Se învecinează cu Etiopia la Vest, cu Djibouti la Nord-Vest și cu Kenya la Sud-Vest.

Ocupat de arabi în secolul VII, teritoriul actual al Somaliei a fost ulterior obiectul disputei dintre Portugalia, Anglia, Franța și Italia, potrivit mae.ro. Anglia a instituit protectoratul asupra părții de nord în 1886, iar Italia a obținut, în 1899, protectoratul asupra părții de sud. În urma unificării teritoriilor somaleze aflate sub administrație italiană și britanică s-a creat, la 1 iulie 1960, Republica Somalia.

În urma unei lovituri de stat, la 21 octombrie 1969, puterea a fost preluată de generalul Mohamed Siad Barre, care a proclamat Republica Democratică Somalia. În 1977 a început un război civil, inițiat de mișcările de opoziție, formate din clanuri rivale.

În ianuarie 1991, confruntările armate și escaladarea violențelor au determinat prăbușirea regimului Barre. ONU a trimis forțe de menținere a păcii, care au activat între 1993 și 1995, fără a se fi ajuns la soluționarea conflictului.

În 2004 au fost create Instituțiile Federale de Tranziție, cu un mandat de cinci ani, prelungit până în 2011, când au fost organizate alegeri parlamentare, arată același site. Din 2012, Somalia este condusă de președintele Hassan Sheikh Mohamud și un guvern recunoscut și sprijinit de comunitatea internațională în combaterea rebelilor Al-Shabaab și a crizei umanitare și de securitate.

Somalia este astăzi unul dintre cele mai sărace state ale lumii, fiind afectat atât de instabilitatea politică, de tendințele separatiste (regiunea Somaliland), fenomenul pirateriei (regiunea Puntland), cât și de o criză alimentară de proporții.

Cel mai mare oraș al țării, cu o populație de 2.014.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), este capitala Mogadiscio, situată în sudul țării, pe coasta Oceanului Indian. Cu o istorie veche ce coboară până în secolul al IX-lea, este menționat documentar în scrierile arabilor și devine centrul administrativ al coloniștilor italieni în 1906, iar din 1960, odată cu declararea republicii, Mogadiscio este desemnată capitala țării.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva