Facebook Twitter Email

 

Canada, cu o suprafață de 9.984.670 kmp (a doua țară din lume) și cu o populație de 34.834.841 locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătorește la 1 iulie – Ziua națională (Ziua Canadei) – ziua formării ”Dominionului Canada” (1 iulie 1867).

Foto: captură YouTube

Canada, inițial, populată în mod exclusiv de populație aborigenă, a fost fondată sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze, potrivit mae.ro. Ca formă de organizare statală, Canada este, din 1867, un dominion britanic.

Independența față de Marea Britanie a fost obținută, în mod pașnic, în cadrul unui proces gradual, ale cărui principale etape au constat în adoptarea mai multor acte normative, printre care: Legea Constituției (Legea asupra Americii de Nord britanice) — 29 martie 1867, care a creat o federație de patru provincii; Statutul de la Westminster din 11 decembrie 1931, care a acordat deplină autonomie Canadei; Legea Constituției din 17 aprilie 1982, care a transferat controlul formal asupra constituției din Regatul Unit în Canada și a adăugat o Cartă Canadiană a Drepturilor și Libertăților.

Canada este monarhie constituțională democratică. Șeful statului este regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord (din 6 februarie 1952) și este reprezentată, la nivel federal, de către David Johnston, Guvernatorul general al Canadei, numit la 1 octombrie 2010. 

Foto: captură YouTube

În ceea ce privește comunitatea românească din Canada, același site menționat mai sus, arată că potrivit rezultatelor parțiale ale recensământului populației Canadei, realizat în 2011, numărul cetățenilor canadieni și al rezidenților permanenți originari din România se ridică la 204.625. Totodată, distribuția geografică pe provincii relevă faptul că cei mai mulți s-au stabilit în Ontario (41,59%) și Québec (20,33%), datorită dezvoltării economice a celei dintâi, respectiv facilităților oferite imigranților francofoni de către cea de-a doua. Cei mai mulți vorbitori de limba română locuiesc în provinciile Ontario (43.165 — 46,34%), Québec (32.230 — 34,60%), Columbia Britanică (8.635 — 9,27%) și Alberta (6.790 — 7,29%). Din cei 550.690 de creștini ortodocși care locuiesc în Canada, 7.090 își afirmă apartenența la Biserica Ortodoxă Română.

Capitala Canadei este Ottawa, fondată în 1826, cu o suprafață de 2.778 kmp si o populație de 1.306.000 locuitori (2014) potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Alte orașe mari: Toronto (5.901.000 locuitori), Montréal (3.948.000 locuitori), Vancouver (2.447.0000 locuitori), Calgary (1.309.000 locuitori), Edmonton (1.246.000) (2014).

Situată în Ontario, la granița cu Quebec, Ottawa este o consacrată destinație turistică vizitată anual de peste cinci milioane de turiști, cu locuri impresionante și repere celebre.

Colonizarea zonei traversate de râul Ottawa, numit astfel după numele unui trib din acea zonă, a început în 1810. Primul nume al orașului a fost Bytown, de la numele guvernatorului John By, iar în 1854 a preluat numele de Ottawa. După o serie de conflicte legate de alegerea orașului care urma să devină capitala, regina Victoria a ales, în 1857, orașul Ottawa, datorită așezării strategice, la confluența râurilor Rideau, Gatineau și Ottawa.

Ottawa a fost renovată și restructurată radical în ultimii ani, pentru a onora statutul de capitală. Înconjurat de o zonă cu foarte multă verdeață, orașul este faimos pentru mulțimea de galerii de artă, muzee și festivaluri recunoscute în toată lumea, precum Festivalul Lalelelor din mai, Ziua Națională a Canadei din iulie, serile de muzică din lunile de vară sau patinajul pe Canal Rideau în februarie, potrivitwww.ottawatourism.ca.

Totodată, aici, există numeroase clădiri guvernamentale, fiind reședința parlamentului federal canadian, o îmbinare spectaculoasă de tradiții, obiceiuri și culturi diferite.

Clădirea Parlamentului — Parliament Hill — un monument emblematic pentru Canada, adăpostește Guvernul canadian încă din 1857, de când și-a câștigat statutul de capitală. Este compus din trei construcții cu o arhitectură în stil neogotic. În lunile de vară, în fiecare dimineață, pe pajiștea din fața clădirii are loc ceremonia schimbării gărzii, un eveniment solemn care atrage numeroși turiști. 

Foto: captură YouTube

O altă atracție importantă a orașului este canalul Rideau care împarte orașul în două, în timpul verii oferind plăcerea unei plimbări cu barca, iarna transformându-se în cel mai mare patinoar din lume. Canalul a fost construit între 1826-1832 și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cea mai veche biserică din oraș — Basilica Catedrale Nôtre-Dame, construită în secolul al XIX-lea se află pe bulevardul Sussex Drive, iar în imediata apropiere este Muzeul de Arte Frumoase, în care se poate admira arta inuită, având și o secțiune de pictură europeană.

În Ottawa există numeroase parcuri, precum celebrul Gatineau format din 50 de lacuri, păduri și șase plaje frumoase. Este un loc deosebit, locația perfectă pentru cei care își doresc o evadare în mijlocul naturii.

Atracțiile culturale ale capitalei canadiene, respectiv muzeele și galeriile de artă adună turiștii într-un singur loc pentru o incursiune în ceea ce este reprezentativ pentru Canada. Cele mai interesante exponate se regăsesc în Muzeul Canadian al Războiului, unde sunt expuse arme, muniție și uniforme. Muzeul Canadian al Civilizației impresionează cel mai mult prin exteriorul său, edificiul fiind o construcție modernă, dar și cel mai vizitat muzeu din Canada.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva