Facebook Twitter Email

Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii (United Nations International Day in Support of Victims of Torture) este marcată la 26 iunie.

Sursa: un.org/en/events/torturevictimsday/

Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 26 iunie drept Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii prin Rezoluția 52/149, la 12 decembrie 1997, la recomandarea Consiliului Economic și Social (decizia 1997/251).

În mesajul transmis în 2015, cu prilejul acestei zile, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, arată că extremismul violent și nivelurile fără precedent de deplasare forțată a persoanelor cer un răspuns cuprinzător, dar asistarea numeroasele victime ale acestora reprezintă o urgență.

Lumea este șocată în mod firesc de cum sunt tratații civilii nevinovați, în special femeile, de către extremiștii violenți. În același timp, un număr record de oameni își părăsesc casele, începând o călătorie periculoasă, care este adesea afectată de încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv tortura, spune secretarul general al ONU.

Ban Ki-moon arată totodată că victimele torturii au dreptul la despăgubiri și reabilitare și au dreptul să știe adevărul. Astfel această zi este o șansă de a reaminti statelor de obligația lor în temeiul dreptului internațional de a oferi despăgubiri victimelor.

Secretarul general al ONU a solicitat, de asemenea, ca statele care nu sunt părți la Convenția împotriva torturii și Protocolul opțional să ratifice aceste instrumente, fără întârziere.

Convenția ONU împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, aprobată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1984 (rezoluția 39/46), a intrat în vigoare la 26 iunie 1987. România a semnat adeziunea la această convenție la 10 august 1990.

Potrivit art. 2 din Convenție, ”fiecare stat parte va lua măsuri legislative, administrative, judiciare sau alte măsuri eficiente pentru a împiedica comiterea unor acte de tortură pe teritoriul de sub jurisdicția sa. Nicio împrejurare excepțională, oricare ar fi ea, fie că este vorba de starea de război sau de amenințare cu războiul, de instabilitate politică internă sau de orice altă stare de excepție, nu poate fi invocată pentru a justifica tortura”.

AGERPRES /(Documentare—Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva