Facebook Twitter Email

Republica Madagascar, țară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică și având o suprafață de 587.041 kmp, sărbătorește ziua națională, la 26 iunie aniversând data proclamării independenței – 1960.

Sursa: youtube.com

Adăpostește peste 250.000 de specii de animale, dintre care 70% sunt unice pe glob și este faimoasă în toată lumea datorită lemurienilor, cu cele aproximativ 50 de specii. Specii de cameleoni pitici, broaște tomata, șobolani săritori uriași și arici de Madagascar sunt doar câteva dintre cele mai ciudate animale care se regăsesc aici.

Datorită izolării de continentul african în urmă cu 165 milioane de ani, s-au dezvoltat și plante cu forme remarcabile, precum baoabul umflat, copacul național. Parcul Național Isalo și Rezervația Naturală Tsingy reprezintă locuri în care vizitatorul poate explora astfel de vietăți și plante, potrivit turistik.ro.

Pe lângă frumusețile naturale, Madagascar oferă plaje frumoase, recifuri de coral și o mulțime de sporturi nautice. De asemenea, este un loc în care strămoșii fac parte din prezent la fel de mult ca din istorie, unde există multe tabuuri ce predomină legile, iar religia occidentală este amestecată cu vrăjitoria și obiceiuri funerare unice.

În ceea ce privește gastronomia, orezul este omniprezent în bucătaria din Madgascar. Există două feluri naționale: romazava — o supă din carne și frunze verzi și ravitoto — o tocană din carne de porc și frunze de manioc. Fiecare regiune a Madagascarului are secretele sale. Pe coasta de nord-est se regăsește savoarea vaniliei în carnea de pui sau rață și savoarea cocosului în crustacee. Comercianții stradali vând frigărui, gogoși, manioc prăjit și prăjituri din orez. O delicatesă este homarul pe orez cu nucă de cocos și sos de arahide iar băutura tradițională este apa de orez. Sucurile naturale variază în funcție de sezon — papaya, mango, tamarinde, trestie de zahăr (betsa-betsa).

Republica Madagascar are capitala la Antananarivo iar alte orașe mari sunt Analamanga, Toamasina, Atsinanana. Antananarivo este situat la o altitudine de 1.280 m, în regiunea platoului central. Așezarea urbană se bucură de o poziție dominantă, prin amplasarea pe culmile și pantele unei creste stâncoase lungi și înguste.

Antananarivo a fost un oraș prosper, datorită politicii duse de regele Andrianjaka, care a și fondat orașul în 1625. Numele orașului însemna la acea vreme ”Orașul celor 1000”, 1000 fiind numărul soldaților care păzeau orașul. Mulți ani de-a rândul, Antananarivo a fost ținta hoților Hova, însă după ce orașul a început să fie protejat de gărzi, furturile au scăzut, iar numărul locuitorilor a crescut. În 1793, conducătorii erau din tribul Merina și vorbeau dialectul malgaș. Unul dintre aceștia, regele Radama I, a hotărât ca Antananarivo să devină capitala întregii insule, nu doar a unei părți a acesteia. În 1895, orașul a trecut sub dominație franceză, potrivit gotravel.ro.

Orașul are două catedrale (una anglicană și cealaltă romano-catolică) și multe biserici, o universitate (Universitatea din Madagascar), un colegiu rural (d’Ambatobe), un aeroport (Ivato Airport) și câteva atracții turistice (reprezentate în special de rezervații naturale de maimuțe, crocodili și alte animale specifice). Dintre obiectivele mai importante amintim: grădina zoologică Tsimbazaza, Palatul Andafiavaratra, Palatul Rova, Piața Independenței, Bulevardul Independenței cu magazinele sale și Piața Analakely.

Clima din Antananarivo este temperată. Există două sezoane: sezonul uscat sau arid și cel umed. Temperaturile în perioada umedă sunt de aproximativ 35°C (din septembrie până în aprilie), chiar dacă întâlnim ploi torențiale și circa 27°C în restul anului. Există și momente în care temperaturile scad la 16°C, dar aceasta se întâmplă îndeosebi în zonele montane.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva