Facebook Twitter Email

Ziua internațională a ștrumfilor (sau a ștrumpfilor) este sărbătorită la 25 iunie, în mai multe orașe din lume. La evenimentele dedicate acestei zile, participanții sunt invitați să vină îmbrăcați în costume de ștrumfi (boneta albă de ștrumf, pantaloni și pantofi albi, pielea pictată în albastru).

Foto: (c) The Smurfs / Facebook

Ziua internațională a ștrumfilor celebrează ziua de naștere a creatorului ștrumfilor, Peyo — pseudonimul desenatorului belgian Pierre Culliford, născut la 25 iunie 1928. “Columbia Pictures” și “Sony Pictures Animation” organizează evenimente aniversare în toată lumea.

Povestea ștrumfilor, imaginată de același Peyo, a debutat în 1958, odată cu crearea unor cărți de benzi desenate, care au fost ulterior transpuse atât pe marele, cât și pe micul ecran. De-a lungul anilor, micile creaturi albastre au trecut dincolo de paginile cărților sau de marile și micile ecrane. Ele au inspirat numeroase discuri și CD-uri care s-au vândut în milioane de exemplare, întregi colecții de figurine și jucării și numeroase alte produse. În total, peste 3.000 de produse derivate au fost create pe baza ștrumfilor, iar firme și companii renumite și-au transmis mesajele publicitare cu ajutorul ștrumfilor.

Potrivit oficialilor Guinness, în 2011, aproape 5.000 de oameni au marcat evenimentul în peste 12 țări, de două ori mai mult decât oamenii care au stabilit recordul precedent din luna iunie 2009, în Țara Galilor, când 2.510 persoane s-au deghizat în ștrumfi. La 3 august 2011, a fost lansat filmul ‘The Smurfs’ 3D. Lungmetrajul îmbină animația computerizată cu jocul actoricesc și îi are în rolurile ștrumfilor pe Jonathan Winters, Katy Perry, Alan Cumming și George Lopez. Continuarea sa, ”The Smurfs 2”, a fost lansat la 23 august 2013.

Alături de Valentine’s Day și Halloween, Ziua Internațională a Ștrumfilor a câștigat atenția românilor, care în ultimii ani au organizat tot felul de evenimente la care participanții sunt invitați să participe îmbrăcați în costume de ștrumfi.

AGERPRES (Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva