Facebook Twitter Email

Ziua Universală a Copiilor (Universal Children’s Day ) se sărbătorește în peste 100 de țări din sistemul ONU la 20 noiembrie, fiind ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Drepturilor Copiilor (1959) și Convenția Drepturilor Copiilor (1989). Din 1990, Ziua Copilului marchează, de asemenea, și aniversarea la această dată a Adunării Generale a ONU, care a adoptat atât declarația și Convenția privind drepturile copilului.

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

În 2014 se aniversează 25 de ani de la adoptarea Convenție Drepturilor Copiilor, care prevedea protejarea și promovarea drepturile copiilor, pentru a putea supraviețui, pentru a învăța și a putea crește atingând potențialul maxim. În ciuda faptului că s-au întreprins ample acțiuni în acest sens, în prezent în lume există prea mulți copii, care nu se pot bucura de aceste drepturi.

Pentru 2014, tema aleasă este: “Stop violenței împotriva copiilor.” UNICEF atrage atenția asupra faptului că milioane de copii din fiecare țară, etnie sau nivel social sunt supuși diverselor forme de abuzuri: neglijență, exploatare sau violență. Abuzul are loc la domiciliu, în școală, în instituții, la locul de muncă, în comunitate, în conflictele armate și în timpul dezastrelor naturale. Violența împotriva copiilor, precum pedepsele corporale și abuzul sexual, nu sunt sancționate de lege în multe țări. Față de copii, violența îmbracă multe forme, de la exploatare și abuz, la traficul de persoane, pedepse corporale și umilitoare, practici tradiționale dăunătoare (inclusiv căsătoriile timpurii și mutilarea genitală) până la recrutarea de către forțele armate și grupuri rebele. Creșterea violenței și abuzul afectează grav dezvoltarea, demnitatea și integritatea fizică și psihică a copilului.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a recomandat, în 1954 (Rezoluția 836, IX), ca toate țările să sărbătorească o Zi a copiilor de pretutindeni, care să fie marcată ca Zi a fraternității și înțelegerii între copiii din toată lumea și ca Zi a promovării bunăstării copiilor lumii.

Dacă unele țări ale lumii au ales să sărbătorească ziua copiilor în ultima zi a lunii octombrie, în alte state precum China, Laos sau Thailanda, Ziua Copilului este sărbătorită la 1 iunie, iar în Japonia este celebrată de trei ori, odată pentru fetițe, odată pentru băieței și odată pentru toți copiii. Ziua copilului este sărbătorită, în Turcia, la 23 aprilie, în India, la 14 noiembrie, în ziua de naștere a lui Jawaharlal Nehru (supranumit Pandit, adică profesorul), primul premier indian (1947-1964), tatăl Indirei Gandhi. În Coreea de Sud, Ziua copilului este marcată la 5 mai, sărbătoarea numindu-se Eorininal. În Thailanda, copiii sunt sărbătoriți în prima sâmbătă din luna ianuarie, iar în Singapore la 1 octombrie. Tot în Thailanda este sărbătorită și Ziua tineretului, în prima duminică din iulie. În Taiwan, Ziua copilului este celebrată la 4 aprilie.

La 19 august 1982, la sesiunea specială de urgență în problema Palestinei, membrii Adunării Generale au decis să comemoreze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi internațională a copiilor victime inocente ale actelor de agresiune (rezoluția ES-7/8).

În 1925, în cadrul Conferinței Mondiale privind bunăstarea copiilor de la Geneva, Elveția, s-a proclamat ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copiilor. Este marcată, de obicei, prin discursuri privind drepturile copiilor și bunăstarea acestora, dar și prin alte evenimente dedicate copiilor sau în care sunt implicați și copii. Nu este o zi instituită de ONU, dar este sărbătorită în multe țări, printre care și România, din diverse motive: pentru că este prima zi de vară și pentru că simbolizează un nou început, fiind o sărbătoare care înseamnă veselie și voie bună.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva