La numai 22 de ani, Marius Laurenţiu Stroe, din Pitești, absolvent al Facultăţii de Informatică din Cluj ca şef de promoţie, a primit recent o ofertă full-time la Microsoft şi va începe un internship la Facebook de la 1 august. Pe lista de mari companii pe care ar vrea să le \”testeze\” se află și Google.
Capital: Cum ai luat legătura cu cei de la Facebook?
Laurențiu Stroe: Am fost contactat de ei pentru că am fost recomandat de un angajat de-al lor. Facebook e o companie ce se mișcă foarte repede pentru a nu pierde oameni. Au trecut doar două săptămâni, în noiembrie 2009, de când am intrat în legătură cu ei, până ce am primit oferta de internship. Eu şi cel care m-a recomandat ne-am cunoscut în liceu la olimpiada de informatică. Principiul companiilor mari e că angajații lor, care sunt implicit buni, cunosc și recomandă alți oameni buni. Aceștia au prioritate. Nu există birocrație în procesul de recrutare: trimiți CV și ești eventual sunat.
Capital:Ce aşteptări ai de la acest internship?
LS: Facebook e o companie mică ce se dezvoltă foarte rapid, având și un potențial competitor, Google+. Sunt sigur că voi învăța multă tehnică, că voi avea puțin timp liber, dar totul va fi spre bine. Sper să găsesc, în sfârșit, o companie care de dragul vitezei pune birocrația deoparte. Companiile foarte mari se mișcă greoi pentru că informația de care ai nevoie se găsește la oameni din alte echipe, poate din orașe diferite, după cum a fost cazul anul trecut în internshipul de la Microsoft. Un loc unde fiecare se cunoaște cu restul e mult mai agil.
Voi fi în echipa Growth, ce se ocupă cu creșterea numărului de utilizatori, iar prin creștere se înțelege că o dată ce un utilizator a ajuns pe site să și rămână. Astfel sunt implementate rapid idei în acest scop care, dacă sunt valide, sunt păstrate. Sper să implementez o idee tare. Mentorul meu este din Liban. Am comunicat prin câteva mail-uri. Nu e nevoie să îmi spună nimic, întrucât profilul său spune tot. Nu știu cum se vor mișca lucrurile, dar cred că nu vom avea prea mult timp liber.
Capital:Ce ştii despre politica de internship a companiei?
LS: Internshipul pe care îl voi face va începe de la 1 august și va dura 12 săptămâni. Sigur, sunt mulți interni, probabil unul la fiecare echipă. Nu știu care este politica lor pentru internship, dar din experiență pot spune că la sfârșit se va trage linie pentru oferta de full-time.
Capital:Ai accepta o ofertă full time?
LS: Sunt mai multe lucruri pe care le consider înainte să accept o eventuală ofertă pentru că noi suntem mai importanți, nu compania.
Nu e ușor să te adaptezi la stilul american, așa că rămâne de văzut cât de bine mă pot adapta. Oricum, mi-am propus să termin școala înainte de toate.
Capital:Stii ceva despre ceilalţi interni?
LS: Ştiu doar că vor mai pleca doi băieţi din Cluj şi unul din Bucureşti. Doi se îndreaptă către Google, iar doi, printre care şi eu, către Facebook.
Capital: Totuși, nu ești la primul internship. Cum a fost la Microsoft?
LS: Vara trecută am lucrat în Bellevue, lângă Seattle, în echipa Query Rewriting din cadrul produsului Bing. Aplicația a constat dintr-o recomandare cu doi ani înainte și trei interviuri, unul telefonic pentru screening iar alte două la sediul companiei din Munich cu managerul echipei din care urma să fac parte.
Mi-a plăcut stilul lor de a trata oamenii. Nimeni nu se uită la detalii. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că e o companie foarte mare care se mișcă greoi. Nici gama foarte largă de naționalități nu a fost benefică pentru mine. Șansele de a-ți găsi prieteni sunt minime din cauza diferențelor de mentalitate.
În final, am primit o ofertă să revin din toamna aceasta ca angajat full-time, însă știam că mai am de explorat, de învățat. Unii nu sunt de acord, alții sunt. Rămâne de văzut.
Capital:Cum ţi-ai descrie CV-ul?
LS: CV-ul meu are o pagină jumătate. Cred că cele mai multe liniuțe le adaugi în timpul școlii. Mai târziu se va mări mai lent. Știu doar cum va arăta peste cel mult câțiva ani: va avea o poziție de full-time în plus.
Capital:Care sunt planurile tale pe termen scurt şi lung?
LS: Voi încerca să trec prin mai multe companii şi cred că e clar de ce. Voi termina școala, iar apoi îmi voi alege un loc care e potrivit pentru cele două planuri: profesional și personal.
Compania care a rămas: Google!
Marius Laurenţiu Stroe a terminat liceul în Piteşti, la Colegiul “I.C. Brătianu”, profilul Matematică-Informatică Intensiv, a absolvit Facultatea de Informatică din Cluj ca şef de promoţie şi se pregăteşte să facă masterul la Universitatea Bucureşti, secţia Sisteme Distribuite. La numai 22 de ani, Marius Laurenţiu Stroe are un CV de invidiat pentru mulţi din breasla informaticienilor. Este membru în Comisia Olimpiadei de Informatică şi pregăteşte lotul olimpic din România, a fost deputy leader al ţării în acest an la Central European Olympiad in Informatics (CEOI), a făcut un internship la Microsoft vara trecută, a primit recent o ofertă full-time la Microsoft şi va începe un nou internship începând cu 1 august, de data aceasta la Facebook.
Sursa: www.capital.ro