Facebook Twitter Email

Emiratele Arabe Unite, cu o suprafață de 84.600 km pătrați (dintre care insule 6.300 km pătrați) și cu o populație estimată la 9,44 mil. locuitori potrivit http://worldpopulationreview.com/, marchează, la 2 decembrie, Ziua națională. În 1972, a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite.

Sursa foto: Captură foto / youtube.com

Secolele XVI-XVIII au reprezentat o perioadă de profunde rivalități comerciale și politice între portughezi, olandezi și englezi, pentru controlul asupra regiunii. Către sfârșitul secolului al XIX-lea, Franța, Germania și Rusia au început să manifeste un interes crescut pentru zona Golfului, ceea ce a determinat Anglia să încheie, în 1882, tratate separate și “exclusive” cu fiecare dintre șeici, prin care aceștia se angajau că nu vor ceda nimănui vreo parte din teritoriile lor, iar Anglia se obliga să asigure protecția șeicatelor împotriva oricărui atac din afară.

Acest acord a rămas în vigoare până la 1 decembrie 1971, când Marea Britanie s-a retras oficial din Golf. La 2 decembrie 1971 a fost proclamat statul Emiratele Arabe Unite, prin federalizarea a șase emirate, la 10 februarie 1972 alăturându-li-se și Ras Al-Khaima.

Emiratele Arabe Unite sunt o federație de emirate monarhii, condusă de un emir/președinte. Cele șapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah și Umm al-Qaiwain), care compun federația, sunt conduse de câte un conducător, în calitate de șef al emiratului. Potrivit Constituției, adoptate în 1971, funcția de președinte al statului federal este deținută de conducătorul Emiratului Abu Dhabi, iar cea de vicepreședinte și prim-ministru de conducătorul Emiratului Dubai.

Sursa foto: Captură foto / youtube.com

Emiratele au constituit, dintotdeauna, o legătură între Europa și subcontinentul Indian, Orientul Îndepărtat și Africa. Astăzi, Abu Dhabi și Dubai sunt printre cele mai moderne orașe din lume și țara însăși a devenit una dintre cele mai dezvoltate destinații turistice.

Primii care s-au stabilit aici, în 1761, au fost membrii unui trib care au găsit apă dulce, de unde și numele Abu Dhabi, care înseamnă “pământul gazelei”. Astăzi, Abu Dhabi este capitala Emiratelor Arabe și numără 603.492 de locuitori (2015), potrivit http://worldpopulationreview.com/. S-a schimbat mult în ultimele decenii, devenind mai degrabă un oraș modern, cu o arhitectură urbană îndrăzneață și grădini luxuriante.

Abu Dhabi este locul unde se află guvernul Emiratelor, sediul președintelui statului, sediul cabinetului și a celor mai multe ministere, instituții federale, ambasade, televiziuni, portul Zayed, aeroportul, dar și cele mai multe companii petroliere.

Sursa foto: Captură foto / youtube.com

Cu toate acestea, Abu Dhabi nu este cel mai mare oraș din țară, acesta fiind reprezentat de cosmopolitul Dubai, centrul financiar al țării, cu 1.137.347 de locuitori, se arată pe același site.

Alte orașe importante sunt: Sharjah (543.733 loc.), Al Ain (408 733 loc.), Ajman (226.172 loc.), Ras al-Khaimah (115.949 loc.), Al Fujayrah (62.415 loc.), potrivit http://worldpopulationreview.com.

Cel mai important simbol al capitalei Abu Dhabi, dar și al Emiratelor este reprezentat de Marea Moschee a șeicului Zayed, cel care a pus bazele acestui stat, potrivit http://visitabudhabi.ae/. Construcția a început la începutul anilor 90, după planurile șeicului Zayed, și a fost încheiată în 2007, la 3 ani după moartea sa. Realizată în întregime din marmură albă, construcția numără 82 de domuri, peste 1 000 de coloane, nenumărate candelabre acoperite cu aur de 24 de carate, precum și unul dintre cele mai mari covoare din lume. Sala principală este dominată de cel mai mare candelabru din lume — 10 m în diametru, 15 m în înălțime și o greutate de 12 tone.

Un punct de interes al capitalei este reprezentat de Centrul Meșteșugăresc, care oferă turiștilor aspecte ale vieții cotidiene a beduinilor din întreaga zonă.

Capitala este renumită, în întreaga lume, pentru circuitul Yas Marina, care face parte din calendarul Campionatului Mondial de Formula 1. Tot aici, se regăsește cel mai mare parc de distracții tematic de interior din lume — Ferrari World — singurul realizat vreodată de Ferrari, în care se găsesc peste 20 de atracții, printre care și un roller-coaster.

Grădina Zoologică a Emiratelor situată în suburbia Al Bahia, din capitala Abu Dhabi deține peste 1.700 de animale, între care o pereche de tigri albi, un urs siberian de peste 300 kg, în vârstă de 31 de ani, lei, gheparzi și zeci de zebre.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva