Facebook Twitter Email

Cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania, cu o suprafață de peste 3.500 de metri pătrați și o investiție totală de circa 12 milioane de lei, a fost ridicat printr-un efort continuu de 15 ani, din donații și sponsorizări, de către Parohia Ortodoxă Românași, din Sălaj, urmând a fi inaugurat sâmbătă, 23 mai.

Fotografii: (c) Sebastian Olaru / AGERPRES
Complexul social va avea în structura sa trei centre: unul pentru vârstnici și două pentru copii defavorizați, respectiv un centru de zi și unul de tip rezidențial.

“Centrul de servicii sociale Sfântul Gheorghe se vrea a fi pentru trei servicii: centrul rezidențial pentru persoane vârstnice, centrul rezidențial pentru copiii abandonați și centrul de zi pentru copiii care frecventează școala de la Românași, care au probleme sociale acasă, care nu au părinți sau au părinții plecați în străinătate. Pentru centrul rezidențial pentru copiii abandonați sunt 24 de camere pregătite, dar vor fi 30 de copiii, cu posibilitatea extinderii până la 40, pentru că dacă sunt frați, nu avem voie să-i despărțim. Pentru persoane vârstnice, în centrul rezidențial sunt pregătite locuri pentru 50 de persoane, iar la centrul de zi pentru copii suntem pregătiți pentru 30 de beneficiari”, a declarat joi, într-o conferință de presă, Gheorghe Gherman, preotul paroh din Românași.

Gheorghe Gherman, preotul paroh din Românași
Rațiunile realizării centrului de zi sunt în primul rând prevenirea abandonului școlar, în al doilea rând îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor și în al treilea rând reducerea decalajelor dintre elevii de la sat și cei de la oraș, afirmă preotul.

Piatra de temelie a centrului a fost pusă de părintele Gheorghe Gherman în anul 2000, finalizarea sa realizându-se după 15 ani de eforturi financiare, investiția fiind realizată în cea mai mare parte din fonduri private, respectiv donații și sponsorizări.

“Centrul s-a născut din dragoste pentru cei aflați în lipsuri, în suferință și în singurătate. Mi se pare că este o împlinire a misiunii preoțești. (…) Centrul s-a făcut fără finanțări. La început a existat doar credința în Dumnezeu că îmi ajută, că mă întărește și că întotdeauna este alături de cel care vrea să facă un bine. În al doilea rând cunoșteam foarte bine sufletul omenesc și știu cât de jertfelnici sunt credincioșii noștri atunci când văd că banul pe care îl oferă este investit și folosit pentru ce l-au dat. La început am fost tratat cu indiferență sau considerat oarecum visător. Dar văzând cum se ridică clădirea, încetul cu încetul au început să se adune în jurul nostru tot mai mulți. (…) Am putea să spunem că între cinci și șase procente este contribuția credincioșilor din parohie. Unu la sută este contribuția Consiliului Local, sprijiniți de Consiliul Județean. Zece la sută este contribuția Secretariatului de Stat pentru Culte și a Guvernului Românei. 20-22 de procente este aportul unui om evlavios, pe care îl putem numi și ctitor și care m-a sprijinit enorm ca să pot să continui lucrarea. Mai apoi a apărut o firmă cu doi asociați a cărei contribuție se ridică la 28 spre 30 de procente. Diferența a venit din ajutoare care le-am primit din sponsorizări, sume mici, dar care însumate au făcut peste patru milioane de lei. Din SUA am primit 31.000 de dolari”, afirmă preotul din Românași.

Activitatea centrului ce aparține parohiei ortodoxe din Românași va fi gestionată de o asociație special înființată în acest scop, Asociația Filantropia Largiana, al cărui președinte este tot un preot, Gabriel Gârdan.

Prezent la conferința de presă de joi, Gabriel Gârdan a precizat că terenul pe care e construit centrul social este unul de aproape cinci hectare, la care se adaugă o curte de aproape trei hectare și o pădure de opt hectare, toate aflate în proprietatea parohiei Românași. Centrul are cinci aripi de clădire, cu o suprafață utilă de circa 3.500 de metri pătrați. Valoare investiției pentru acest centru este de 12 milioane de lei.

“Sigur, nu s-au investit banii aceștia, pentru că au fost foarte multe etape pe care noi le-am parcurs cu voluntari și atunci costurile totale s-au diminuat foarte mult. Pe de altă parte, au existat mai multe zone din care au provenit efectiv donațiile și sponsorizările care au permis realizarea acestui centru”, a subliniat președintele asociației menționate. Deschiderea centrului va duce și la crearea a 45 de locuri de muncă.

Gârdan a adăugat că pentru o alimentație sănătoasă și cu eforturi financiare mai mici, în perioada imediat următoare se vor înființa și o microfermă cu câteva vaci și o grădină de legume, ce se vor adăuga celor 150 de oi pe care parohia le are deja și livezii de pomi fructiferi plantată recent.

Centrul Social din Românași beneficiază de cele mai moderne condiții de cazare, cu camere având baie proprie și butoane da panică, o bucătărie complet utilată, sistem de alarmare și supraveghere video în exteriorul clădirii, conexiune la TV și internet.

AGERPRES / (A — autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frățilă)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva