Facebook Twitter Email

Mărțișorul se oferă doamnelor și domnișoarelor, nu bărbaților, exceptând zona Bucovinei. Femeile pot oferi un mărțișor mamelor, fetițelor sau altor doamne pe care le respectă.

Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Este de bun gust să dăruiți mici amulete, obiecte făcute de dumneavoastră sau cumpărate, însoțite de șnurul tradițional alb și roșu. E de preferat să evitați mărțișoarele cu pene, sclipici, blănițe care denotă prost gust. De asemenea, nu înlocuiți mărțișorul cu alte cadouri costisitoare. Pentru astfel de cadouri există ziua de 8 martie.

Domnii trebuie să ofere un mărțișor ales de ei înșiși, în niciun caz nu vor lua de acasă mărțișoarele primite cu un an în urmă de soție pentru a le oferi anul acesta altor doamne. La fel de nepoliticos e să rugați soția/prietena să aleagă în locul dumneavoastră mărțișoare pentru colege. Fac excepție băieții de vârstă mică — preșcolară sau școlară — care pot apela la ajutorul tatălui pentru a-i alege un mărțișor mamei, învățătoarei, colegei de bancă.

Bărbații nu vor merge niciodată la doamne cu punga plină de mărțișoare din care să își aleagă acestea un mărțișor, este o impolitețe. Un domn care se respectă oferă mărțișorul însoțit de flori de primăvară.

Doamnele și domnișoarele vor mulțumi pentru fiecare mărțișor primit și nu-l vor arunca pe birou sau în poșetă, ci îl vor desface și îl vor prinde la reverul hainei, sau pe bluză/rochie. Cu riscul de a părea că aveți o bluză prea încărcată de mărțișoare, nu veți lăsa niciun mărțișor în punga/plicul în care l-ați primit. O zi pe an puteți purta și 10 mărțișoare, e semn că oamenii s-au gândit să vă facă o bucurie. Dacă ați primit flori, aveți grijă să le desfaceți din ambalaj, să le puneți în apă pentru a nu se ofili.

După 1 martie, puteți alege să purtați un singur mărțișor, până în 9 martie, când, conform tradiției, veți prinde șnurul bicolor de ramurile unui pom fructifer. Se crede că dacă o persoană își pune o dorință în timp ce prinde șnurul de pom, aceasta se va împlini numaidecât.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva