Facebook Twitter Email

Premiera: Un roman a castigat un Oscar

© foto: Mediafax
Cea de-a 89-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film a însemnat o premieră pentru România. Un român a câștigat una dintre mult râvnitele statuete Oscar. Ioan Boieriu este din Braşov, și este primul român care a câştigat, alături de echipa lui, un premiu Oscar, pentru filmul „Cartea Junglei“.

 Pelicula „Cartea Junglei” și-a adjudecat premiul pentru cele mai bune efecte vizuale, la ediția cu numărul 89 a Premiilor Academiei Americane de Film. La această reușită a contribuit și un român, Ioan Boieriu, care a devenit astfel primul român care a câștigat vreodată un premiu Oscar.

Tânărul în vârstă de 37 de ani este directorul tehnic al echipei care s-a ocupat de efectele vizuale din filmul „Cartea Junglei”. Boieriu a copilărit în Brașov și a fost mereu pasionat de artele vizuale și de calculatoare. Acesta a absolvit Facultatea de Informatică din Brașov și a lucrat la mai multe firme de animație computerizată, atât în România cât și peste hotare.

În prezent, el locuiește în Vancouver, Canada, este căsătorit cu o româncă și are o fetiță.

„Şi am câştigat premiul Oscar pentru Cele mai bune efecte vizuale pentru «Cartea Junglei». Sunt mândru că am lucrat la acest proiect. Felicitări tuturor celor implicaţi“, a postat Boieriu pe pagina sa de Facebook, imediat după ce a câștigat Oscarul, precizează Mediafax.

Deși Ioan Boieriu este primul român distins cu un premiu Oscar în cadrul Galei Academiei Americane de Film, și altor conaționali le-au fost recunoscute meritele pentru activitatea în cinematografie.

În anul 2015, Mihai Alden, un român stabilit în Suedia, a primit Oscarul pentru “realizări tehnice și științifice”, pentru munca depusă la crearea unei soft special ce a făcut posibile filme ca „Pinguinii din Madagascar” sau „Motanul încălțat”. Oscarul la această categorie se acordă în fiecare an, cu două săptămâni înainte de Gala Academiei Americane de Film, în cadrul unei alte ceremonii, potrivit Digi24.

Oscarul pentru tehnologie a mai fost câștigat în 2012 de românii Petru Pop și Radu Corlan. Cei doi au făcut parte din echipa care a inventat camerele digitale ultrarapide. Acestea au fost folosite pentru filmarea producțiilor „Inception” sau „Mision Impossible”.

Sursa: bihon

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva