Facebook Twitter Email

Un vas de ceramică vechi de circa 4.000 de ani care are sculptată deasupra o figură umanoidă a fost găsit în orașul israelian Yehud. Artefactul a fost descoperit de către proprietarii unui teren care au excavat zona pentru a-și putea construi o nouă casă.

Vasul neobișnuit are 18 cm înălțime și un diametru de 13 cm. Partea superioară a ulciorului are forma unui om, similară cu lucrarea Gânditorul, realizată de celebrul pictor francez Auguste Rodin în 1880 sau cu cea a Gânditorului din Hamangia, sculptură descoperită în localitatea Hamangia, Dobrogea, în 1956. Despre Gânditorul de la Hamangia cercetătorii susțin că ar avea o vărstă de peste 6.000 de ani. Alături de acesta, în România avem și un Gânditor aparținând culturii Cucuteni, de asemenea cu o vârstă de peste 6.000 de ani…
Ganditorul de la Hamangia si femeia luiGanditorul de la Hamangia si femeia lui

ganditorul-cucuteni
G
anditorul de la Cucuteni

Revenind la Gânditorul din Yehud, acesta a fost descoperit alături de câteva pumnale și mai multe vârfuri de săgeți, lucru ce îi determină pe arheologi să afirme faptul că obiectele au fost îngropate împreună, drept ofrandă funerară pentru un membru respectat al înaltei societăți din epoca bronzului.

„Nivelul de precizie și atenția pentru detalii în crearea acestei sculpturi de 4.000 de ani, este impresionant. Cel mai probabil vasul din ceramică a fost făcut la comandă și depus la mormântul unui important membru al societății din această regiune”, a declarat arheologul Gilad Itach, membru al Israel Antiquities Authority.

vas2

wyyugfagagah

sursa: livescience.com/

sursa: /ro.wikipedia.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

Sursa: cunoastelumea

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva