Facebook Twitter Email

Doi roboţi construiţi într-un garaj din Pipera, de un grup de liceeni, îndrumaţi de un profesor entuziast, câştigă concurs după concurs în toată lumea. Ultimul succes a fost în Coreea de Sud. Românii au fost singura echipă străină invitată la competiţia naţională, iar roboţii Opossum şi Felix le-au adus medalia de aur.

 Mentorul liceenilor e Ionuţ Panea, profesor de Economie, dar mare fan al roboţilor. Datorită finanţării oferite de o şcoală privată, a reuşit să adune iniţial câţiva adolescenţi cu aceeaşi pasiune, pentru a participa la un concurs de robotică.

Astăzi, echipa Auto Vortex are 26 de membri şi pare de neoprit.

Ionuţ Panea, profesor: „Am fost în Coreea, în Rusia, în Germania, în Olanda, în Franţa. Momentan am cam îngenuncheat toată Europa şi ţinta noastră este America, la Campionatul Mondial”.

Pentru a câştiga şi acolo, este nevoie de multe ore de muncă, dar timpul trece repede în atelierul din nordul Bucureştiului.

Rareş Bădici: „E o masă mare pe mijloc plină de piese. Bogdan, colegul nostru mai mare, stă şi modelează, îl mai ajutăm şi noi. Toţi suntem acolo, construim roboţi”.

Componentele şi deplasările costă mii de euro, iar majoritatea banilor vin de la părinţii tinerilor.

Bogdan Mihai, elev: „Noi am încercat să facem rost de sposori dar e foarte greu pentru că nu multe companii sunt dispuse să sponsorizeze robotica, ce-i aia?”.

Chiar şi aşa, creatorul echipei are planuri mari.

Ionuţ Panea, profesor: „Deja am început un program pilot cu o echipă de copii din Răcari Cu piese de la noi îi aruncăm în competiţie în Germania. Şi dacă experimentul funcţionează, am vrea să îl extindem pe plan naţional, să facem un centru de robotică în oraşele mari”.

Sursa: digi24

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva