Facebook Twitter Email

Muzeul de Artă Religioasă “Reîntregirea” prezintă o parte din bogata colecție de patrimoniu a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia cuprinzând exemplare apărute sub tipăritura Mitropoliei Bălgradului și câteva dintre cele mai reprezentative icoane pe lemn și pe sticlă aparținând pictorilor din centrele iconografice din Transilvania, potrivit www.basilica.ro și www.alba.djc.ro.

Colecția Arhiepiscopiei a luat ființă în anul 1982 și cuprinde peste 2300 de exemplare de carte veche românească și peste 650 de icoane pe sticlă și lemn. Din cadrul colecției, un fond important îl constituie icoanele pe sticlă creație a meșterilor zugravi activi în secolele XVIII—XIX din județele Alba și Mureș din centrele Nicula, Maierii Alba Iuliei, Făgăraș, Lancrăm, Iernueni, Mărginimea Sibiului, Țara Oltului, cheii Brașovului, Nordul Transilvaniei și Crișana.

Amplasat pe strada Mihai Viteazu, nr. 16 din Alba Iulia, muzeul a fost înființat în anul 2008 și este găzduit de un spațiu al complexului Catedralei Reîntregirii Neamului. Simbol al unității naționale Catedrala Reîntregirii Neamului domină orașul prin înălțimea turlelor sale, de aproape 60 de metri și este amplasat pe latura de apus a Cetății, având o amplă perspectivă spre Platoul Românilor, locul în care, în urmă cu 97 de ani, 100.000 de români au aprobat cu entuziasm Unirea cu Țara-Mamă. Construită între 1921-1922, este locul în care, la 15 octombrie 1922, au fost încoronați ca suverani ai României Mari Regele Ferdinand și Regina Maria.

Colecția muzeală conservă piese de artă religioasă (icoane, veșminte preoțești) și carte veche reprezentând istoria bisericii ortodoxe în Transilvania. Aceasta cuprinde 553 de icoane pe lemn, 361 de icoane pe sticlă, două icoane pe hârtie (xilografuri), 11 icoane pe tablă, 32 de cruci, șapte bucăți de frescă, 25 de piese textile (antimise și prapori), 27 de alte obiecte de cult și 2.534 de cărți vechi românești. Acestea provin din parohiile aflate în jurisdicția Arhiepiscopiei de Alba Iulia, din județele Alba și Mureș. Dintre acestea, sunt expuse, în prezent, 30 de icoane pe sticlă, realizate de pictori din centrele iconografice de la Maierii Bălgradului, Laz, Lancrăm, Nicula și Șcheii Brașovului, și 20 de icoane pe lemn, realizate de Iacob Zugraful și Simeon Silaghi.

Cea mai veche icoană pe lemn din colecție, reprezentând pe Maica Domnului cu Pruncul, datează din secolul al XVI-lea, fiind pictată într-un atelier transilvănean și a aparținut Parohiei Țălna.

Din colecția de carte, cea mai mare vechime o au patru file dintr-un exemplar al Tetraevanghelierului slavo-român tipărit de Filip Moldoveanu la Sibiu, între 1551-1553. Dintre exemplarele cele mai importante ale secolului al XVII — lea ieșite de sub teascurile tipografiei Bălgradului amintim: Noul Testament, Molitvelnic, Khiricadromion.

AGERPRE (Documentare — Cerasela Bădiță, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva