Facebook Twitter Email

Proiectul “Vioara lui George Enescu în licee” va duce, în perioada 12-16 octombrie, vioara Guarneri del Gesu, supranumită “Catedrala”, ce i-a aparținut lui George Enescu, la cinci licee bucureștene – Liceul Bilingv “Miguel de Cervantes”, Colegiul Tehnic Media, Colegiul Tehnic Feroviar Mihai I, Colegiul Tehnic de Aeronautică “Henri Coandă” și Colegiul Tehnic “Dinicu Golescu”.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis vineri AGERPRES, vioara lui Enescu va răsuna în liceele bucureștene, în încercarea de a le oferi celor tineri o mostră de muzică de cea mai bună calitate și pentru a le trezi dorința de a o asculta apoi și în sala de concert.

“Violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail vor fi protagoniștii acestei noi aventuri muzicale menită să valorifice moștenirea marelui compozitor care, la vremea sa, a cântat în școli, pe front, în spitale încercând să aducă prin muzică alinare, dar și să convingă cât mai mulți oameni de frumusețea muzicii clasice. Oriunde se ducea, Enescu lăsa impresii de neuitat mai ales în mintea și sufletelor oamenilor simpli și copiilor, care încă nu se întâlniseră cu o astfel de muzică”, se arată în documentul citat.

Violonistul Gabriel Croitoru și-a propus în turneele sale, așa cum a făcut și marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe localități din România.

Elevii vor avea ocazia să asculte piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian precum Elgar — Salut d’amour; Provost — Souvenir de Vienne; Kreisler — Tambourin chinois; Sarasate — Zapateado; Kreisler — Caprice viennois; Enescu — Lăutarul; Kreisler — Liebesleid; Kreisler — Liebesfreud; Kreisler — Mic marș vienez.

Proiectul este finanțat prin Programul “Ești București” de Centrul de Proiecte Culturale al Muncipiului București — ARCUB, Primăria Municipiului București, și este organizat de Fundația Culturală Marconi, în parteneriat cu Muzeul Național “George Enescu” și liceele gazdă.

AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva