Facebook Twitter Email

Fiecare gospodar din satele Banatului are ograda plină cu găini, care trăiesc în bună vecinătate cu cocoșii, curci, gâște, dar și cu rațele, cele din urmă fiind preferate mai ales în bucătăria nemțească.

Ca să avem o carne bună de rață, pasărea trebuie “aromată” încă de când mai poate măcăi! Adică, dacă-i punem “gând rău” unei rațe, mai înainte cu vreo două-trei zile “o cinstim” cu niște rom sau coniac, să-i frăgezim carnea.

Viorica Toader din Dudeștii Noi explică pentru AGERPRES că rața pe varză este foarte gustoasă.

Pentru prepararea raței pe varză este nevoie, pe lângă carnea păsării, de piper, sare, boia, ulei, două verze potrivite, (1-1,5 kg) ceapă, cimbru, mărar.

“Rața curățată se freacă cu sare, piper, boia și puțin ulei și se lasă în baițul acesta la rece, vreo oră. Varza se toacă mărunt și se freacă cu sare ca să se înmoaie. Într-o cratiță punem ulei și călim toată ceapa tocată. Apoi adăugăm varza stoarsă de zeama lăsată, amestecăm și lăsăm să se călească la foc mic. Adăugăm cimbrul și mărarul și mai amestecăm din când în când. Într-o tavă cu pereții groși punem puțin ulei, apoi varza și deasupra, rața băițuită. Ungem rața cu puțin ulei. Acoperim vasul cu o folie de aluminiu și o lăsăm să se coacă vreo oră și jumătate”, spune doamna Viorica.

AGERPRES/(AS — autor: Otilia Halunga, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva